Hur fungerar luftvärmepumpar?

Goder morgon! Med tanke på elpriserna skriver jag nu ett inlägg om luftvärmepumpar då det är många som tänker skaffa sig en sådan.

En luftvärmepump använder sig av en kompressor för att driva en kylmediegenom ett system av rör. Kylmediet värmer upp en vattenbehållare och pumpas sedan in i husets värmesystem. Luftvärmepumpar är mycket effektiva och kan spara upp till 40% jämfört med traditionella uppvärmningssystem. De fungerar bäst i stora hus där det finns gott om yta att placera dem på.

Det finns två huvudsakliga typer av luftvärmepumpar; jordburen och bergburen. Jordburen använder sig av en nedgrävd kollektor som samlar upp energi från marken. Bergburen använder sig av en kollektor som är placerad i berget. Det finns även vissa andra typer, man kan ta värme från sjöar till exempel med det är inte så vanligt så kommer inte gå in närmare på det. Det är en ekonomisk och miljövänlig uppvärmningsmetod, men den är inte lämplig för alla typer av hus. Fundera noga på om det passar för ditt hus innan du köper en. Sedan om du köper en, då är det bra att du vänder dig till ett företag som kan hjälpa dig med alltifrån att installera den till att få den i drift och att komma när det är dags för service. Då flera av mina läsare bor i Boden och Luleå med omnejd så kommer jag att länka till ett företag som är mycket bra på detta. Jag har själv ett hus i Luleå och det var dem jag vände mig till så det är därför jag känner till dem.

Detta är framtiden när det kommer till uppvärmning och det är bäst att börja anpassa sig nu. Jag skriver fler inlägg om detta tema så följ min blogg för uppdateringar och bra information, tack för att ni läste om detta!