Trädfällning

Hejsan, jag vet att ni är många som har frågor och funderingar kring det här med trädfällning och hur man går tillväga. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska tänka på och det finns många olika metoder som man kan använda sig av. Därför tänkte jag att jag skulle skriva ett inlägg om detta, förhoppningsvis kan det hjälpa någon av er som funderar på samma sak.

Det finns två huvudsakliga metoder som man kan använda sig av när man vill fälla träd, och det är antingen att använda sig av en manuell fällningsmetod eller en mekanisk fällningsmetod.

Det finns flera olika manuella metoder som man kan använda sig av. En av de mest populära och vanliga metoderna är den så kallade H-metoden. Denna metod går ut på att man skapar två parallella snitt runt trädet ungefär 1 meter från marken. Dessa snitt görs med en skogsmaskin eller en motorsåg, och när de är gjorda så lägger man sedan ett tungt rep under snitten. Detta rep gör att trädet böjs över på den sida som man vill att det ska falla. När trädet väl är böjt dit du vill ha det så kapar du av de två stammar som finns kvar vid basen av trädet. Detta görs med en skogsmaskin eller motorsåg, och det är viktigt att du kapar i rätt vinkel så att trädet faller åt det håll du vill.

En annan manuell metod som man kan använda sig av är den så kallade V-metoden för trädfällning. Denna metod går ut på att man gör ett snitt i stammen ungefär en meter från marken, och detta snitt görs med en skogsmaskin eller motorsåg. När snittet är gjort så lägger man sedan ett tungt rep under snitten, och sedan fäller man trädet. Nu vet ni lite mera!

Mvh, Johan i Skövde