Vill du jobba med vvs?

Hej, jag undrar lite om det är någon av er som vill jobba inom vvs? Jag är rörmokare och arbetar i Varberg med omnejd och detta är ett bra jobb, ska dela med mig om det bästa med yrket! Jag har alltid varit intresserad av vvs och det är därför jag blev rörmokare. Det bästa med yrket är den variation och frihet man har, man jobbar ofta självständigt och kan planera sin egen tid. Man får också en hel del fysiskt arbete och det är bra för kroppen. Yrket är ett mycket givande yrke där man kan hjälpa människor i deras vardag. Jag rekommenderar detta yrke till alla som är intresserade av vvs!

Vad är då vvs? Jo, det är en förkortning av vatten, värme och sanitet. Alltså det som har med vatten och värme att göra i ett hus. Det är ett mycket brett yrke där man kan arbeta med allt från installationer till service och reparationer. Man kan också jobba med projektledning om man vill.

Det finns många olika utbildningar men den vanligaste är rörmokare. Detta är en treårig utbildning som man tar på en yrkesskola. Man lär sig allt från grunderna till avancerade tekniker och man får också praktisk erfarenhet under utbildningen.

Ett tips är att göra ett vvs-steg 1-3 kurs innan man börjar på rörmokare utbildningen, då har man redan lite kunskap inom området och det underlättar mycket när man börjar studera.

Det finns också möjlighet att läsa på högskola, detta kallas för teknisk vattenmiljö. Då läser man bland annat kemi och biologi för att sedan jobba med reningsverk och annan miljöteknik. Man kan också jobba med planering och projektledning.

Om man vill jobba utomlands finns det också möjligheter, det är oftast större byggprojekt där man jobbar som konsult. För egen del trivs jag ypperligt med att jobba i Varberg!